Publicatie datum: 30-07-2019

Het was weer zover: De Skûtsjes Ûndernimmersdei 2019!

Lang geleden zeilde skûtsjes klei & turf via slootjes over de Friese meren. Door de platte bodem hoeft het water niet echt diep te zijn en met die grote zeilen scheren deze historische schepen zeer snel door het water. Het besluit was genomen Veenstra|Fritom en Sanders|Fritom zouden met een Team deel gaan nemen aan dit stuk Fries folklore.

Aan Team kapitein Wietze en Frank de eer een Team samen te stellen uit bestaande klanten om deel  te nemen aan de “Skûtsjes Ûndernimmersdei 2019”

Het hoeft geen uitleg dat beide organisaties net als in de logistiek ook op het water Grensverleggend & state-of-the-art wilde zijn. Actief én ontspannen skûtsje zeilen en genieten in Friesland van zon, wind en water met wedstrijd element.

Er stond een behoorlijke bries op het Sneekermeer, daardoor was het  voor onze mensen aan boord hard werken. We moesten helpen aan de fok, het roer, de zwaarden of het grootzeil, alle onderdelen moesten worden bemand, en als er wat mis ging kregen we de wind van voren van de schipper.

Er waren 3 races verdeeld over de dag en het ging er nu en dan hard en scherp aan toe. We moesten ons goed vasthouden als het skûtsje scheef ging.  Er waren mensen bij die naar beneden gleden en dan trokken we ze aan hun armen en benen weer omhoog op het dek. En de giek komt natuurlijk ook zo nu en dan overwaaien.

In de laatste race kwamen we allemaal tegelijk uit verschillende richtingen in een grote groep Skûtsjes op de boei af. Onder volle wind omstandigheden, volop zon ronden wij als eerste de boei en gingen erop en erover. Schipper en bemanning moesten gefocust blijven en vol aan de bak “Het was een prachtwedstrijd” en de spanning was aan boord te snijden.

We weten natuurlijk allemaal, het Skûtsjesilen Fryslân folklore is en eigenlijk de spil is van het westelijk halfrond en daarmee uiteraard van de gehele wereld. Maar op vrijdag 21 juni  was de Brabantse /Friese combinatie niet te stoppen en zijn we het skûtsje Huizum winnaar geworden van:

“Skûtsjes Ûndernimmersdei 2019”

En na afloop vond iedereen het een geslaagde dag.